ATU59 BÚTORTERVEZŐ INNOVÁCIÓS ALKOTÓTÁBOR DÍJKIOSZTÓJA

esemény 18 06 12

A Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter szervezésében május 2-6. között megrendezett ATU59 INNOWOOD INNOVATION CAMP innovációs bútortervező alkotótábor eredményhirdetésére és ünnepélyes díjkiosztójára 2018. 06. 12-én, a Ligneum Látogatóközpontban gyűltek össze a résztvevők. Az osztrák-magyar vállalkozókból, InnoWood projektpartnerekből, egyetemi tanárokból álló szakmai zsűri meghozta végső döntését.

Az alkotótábor a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (PANFA) a Holzcluster Steiermark, az Insitut für Innovations- und Trendforschung – Graz és az FH Burgenland közös projektjének része. A PANFA Klaszter szervezésében a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneumban került megrendezésre 2018. május 2–6. között.

Pakainé dr. Kováts Judit, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar tanszékvezető docense kiemelte, hogy az alkotótáborban olyan remekművek születtek, amelyek igazolják, hogy megérte a befektetett energia mind a résztvevők, mind a szervezők részéről. Jó látni, hogy egy papíron megtervezett projekt a nehézségek és az időprés ellenére így működhet a valóságban. Akik most nem kerültek a díjazottak közé, az ő terveik is magukban hordozzák a továbbfejlődési, piacra jutási lehetőséget.

Dr. Horváth Péter György, egyetemi docens elmondta, hogy az eredményhirdetés ezúttal nem egy folyamat vége, hanem egyben egy izgalmas új folyamat kezdete is, amelyben a hat nyertes terv alapján prototípus készül.

Első körben a 6 kiválasztott tervből a terméktesztekre alkalmas 3D gyorsmodellek készülnek, többségében műanyagból. A tesztek eredményei alapján kerülnek legyártásra a prototípusok. Ezek szeptemberben az InnoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásáron mutatkoznak be Sopronban, majd áprilisban a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban is megmérettetnek a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás ideje alatt.

Dr. Elek László, egyetemi adjunktus értékelése szerint is jó munkák születtek. Az alkotótábor nagy tanulsága, hogy érdemes az első ötleteknél nem leragadni, az első pillantásra jónak látszó ötleteket többször átgondolni, és ha mégsem megfelelő, akkor elengedni, hogy mindenki a legtöbbet legyen képes kihozni magából. Nagyszerű lehetőség a szakmai elinduláshoz, ha a végzős hallgató terve már gyártásba kerül.

Első díjat nyert:

 • PLYO – otthoni használatra szánt multifunkcionális fitneszbútor 
  Csicsics Gergő (AMI) és Varga Noémi (AMI)

további díjazott tervek és a csapattagok:

 • BOND – kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorok
  Csicsics Gergő (AMI), Pető Borbála (AMI), Surányi Vanessza (AMI)
 • TOZEK outdoor furniture – természetes formák által ihletett kültéri bútorok
  Farkas Ete Domonkos, Perédi Dorottya (AMI), Szabó-Thomka Sámuel
 • SILHOUETTE – iskolásoknak, tinédzsereknek szánt kültéri ülőbútor
  Németh Dóra, Kránitz Anna
 • CLOUD – összecsukható, könnyen hordozható piknikszék
  Kéri Dávid, Horák Debóra (AMI), Csák Vince
 • MOSAIC furniture – multifunkciós okos asztal, telefontöltővel, hangulatvilágítással
  Rankl Dániel, László Dalma, Sütheő Áron

Az eredményhirdetést követően a hallgatók is elmondták tapasztalataikat az alkotótáborral kapcsolatosan. Kiemelték, hogy a Ligneum ideális helyszínnek bizonyult, a program jól sikerült. A jövőben szeretnék, ha a mentorokkal folytatott megbeszélésekre nem külön-külön, hanem összevontan kerülne sor, napi prezentációk keretében.

Az INNOWOOD programsorozat következő állomásaként szeptember folyamán a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter egy újabb 5 napos alkotótábort szervez, ezúttal faépítészeti hangsúllyal.

forrás: panfa.hu

 

IMG_0743_b
IMG_0656_b
IMG_0740_b
IMG_0747_b
IMG_0734_b
IMG_0620_b

Alkalmazott Művészeti Intézet

Institute of Applied Arts 

H-9400 Sopron, Deák tér 32.