ANYSCAN gyógyászati termékcsalád újratervezése a Mediso Kft. részére – Magyar Formatervezési Díj 2019, diák kategória, díjazott mű – CSICSICS Gergő

Az orvosdiagnosztikai berendezéseket fejlesztő nemzetközi hírű Mediso cég közel tíz éve bevezetett AnyScan termékcsaládjának hármas modalitású, azaz a rendszeren belül, az adott igényeknek megfelelően konfigurálható (CT, PET/CT, SPECT/CT) képalkotó berendezés redesignja komplex tervezői tudást igénylő kihívás. Az újragondolást a felhasználói igények változása és a technológiai fejlődés tette szükségessé. A cég legkomplexebb berendezése formajegyeit tekintve egyúttal a Mediso-arculat kulcsfontosságú terméke, ezért újratervezése érzékenységet és jó arányérzéket igényelt. Az új design egyszerre tesz eleget a folytonosság és a felismerhetőség elvárásának, ugyanakkor egyértelműsíti, hogy új generációs berendezésről van szó. Az üvegszállal erősített hagyományos burkolatot akár környezetbarát len- vagy kenderszálas biokompozit válthatja fel. A tradicionális kezelőfelületek helyett mágneses illesztésű tabletek jelentek meg. Újdonság még a zöld mint kiegészítő szín alkalmazása, amely az ergonómiai tökéletesítés mellett a nyugodtabb és kényelmesebb képdiagnosztikát teszi lehetővé beteg és szakember számára egyaránt.

Bírálóbizottsági indoklás: A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriája az elmúlt években a legszínesebb palettát mutatja fel. Ebben a kategóriában egymás mellett szerepelnek a kísérletező, határt feszegető konceptuális tervek és a cégekkel együttműködésben a piaci igényeknek maximálisan megfelelő, sorozatgyártásba rövid úton bevonható munkák. Az idei díjazott pályamunka ez utóbbi irány képviselője. Nagy öröm, hogy vannak olyan magyar cégek, melyek fontosnak tartják azt, hogy tapasztalataikat megosztva diplomatémákkal lássák el a designer hallgatókat. A Mediso Kft. kiemelten designérzékeny cég, hiszen orvosi műszereik, berendezéseik versenyképességének egyik alapja a világ-színvonalú design, mely az elmúlt években többször érdemelte ki a Magyar Formatervezési Díjat. A pályamunka, az AnyScan termékcsalád formaterve egy cég, egy felsőoktatási intézmény és egy hallgató optimális együttműködésének követendő példája. A végeredmény pedig egy elmélyült kutatásra épülő, funkciójában, ergonómiájában, műszaki konstrukciójában jól végiggondolt, formai kialakításában a világpiaci vetélytársakéhoz mérhető, egyes pontjain azokét is meghaladó formaterv. Egy nagyon komplex problémahalmaz példaértékű formába öntése, mely feszegeti a diák kategória határait.

Alkotó: CSICSICS Gergő
csicsicsgergo@gmail.com
+36 30 582 8422

Soproni Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet

portréfotó: Dénes Nóra
látványtervek: CSICSICS Gergő

 
Csicsics Gergő behance
Magyar Formatervezési Díj katalógus

Alkalmazott Művészeti Intézet

Institute of Applied Arts 

H-9400 Sopron, Deák tér 32.