„MIKLÓSI ÁDÁM SZÁNKÓJA
BEST OF THE BEST RED DOT-DÍJAT ÉRT”

A Slē szánkó a skandináv bútorok letisztultságát idézi meg, kényelmes, biztonságos és gyors.

Miklósi Ádám formatervező elnyerte a legrangosabb designdíjat, a Red Dot Awardot egy szánkó koncepcióval. A Red Dot számos díjat kioszt, ám Miklósi a legmagasabb, „best of the best” elismerést kapta, amelyet a kategória 4218 pályázójából összesen 35-en érdemeltek ki.

„A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív terméket sikerült létrehozni” – írta a designer az Octogonnak.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt használható szánkót akart tervezni, amihez kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi formavilágot álmodott meg.

„A rétegeltlemez-hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát a századforduló során – folytatta Miklósi. – A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta formavilágot, amely szakít a tradicionális – mindannyiunk fejében élő – szánkóról alkotott képpel. A rétegeltlemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználás szempontjából.”

A szánkó használata kényelmes és biztonságos a visszafelé döntött ülőlapnak köszönhetően. A kettős íves konstrukció lehetővé teszi az oldal- és keresztirányban fellépő erők csökkentését egy stabil, ugyanakkor rugalmas szerkezetként.

Miklósi idén év elején kezdte a Slē fejlesztését, a télen pedig már tesztelné is a prototípust.

 

Octogon
Miklósi Ádám
Slē szánkó
reddot

portrefoto
01
02
05
03
04

Alkalmazott Művészeti Intézet

Institute of Applied Arts 

H-9400 Sopron, Deák tér 32.