SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019.02.12. 

A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet k.rül kialakult helyzetről A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) 2019‐ben ünnepli fennállásának huszonötéves évfordulóját. A szintén idén százéves Bauhaus pedagógiai elvei jelentik azt a progresszív szellemi örökséget, amely meghatározza az AMI oktatási módszertanát: a soproni képzések az építészet, a design és a tervező grafika területeire terjednek ki. Noha az AMI a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar kilenc intézetének „csak” egyike, képzésein a kar összes hallgatójának 40% százaléka vesz részt.

Ezért, továbbá közép‐ és hosszú távú céljai eléréséért az AMI az elmúlt években folyamatos erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megváltoztassa a Soproni Egyetemen belüli státuszát. Ez a változás teremthette volna meg az Intézet számára annak lehetőségét, hogy saját Doktori Iskolája legyen, hogy a nemzetközi művészeti intézmények regionális példáit követve tovább növelje kreatívipari szerepét a nyugat‐magyarországi térségben. A célok érdekében egységesen fellépő tanári gárda határozott állásfoglalása ellenére sem sikerült azonban a Soproni Egyetem keretein belül változásokat elérni, az Intézet vezetőjét, a hallgatók és az oktatók egyöntetű bizalmát élvező, többszörösen díjazott U. Nagy Gábor építészt 2019. február 5‐én azonnali hatállyal felmentették megbízása alól.

 Az Intézet törekvései sikertelennek bizonyultak és a jövők.pükkel kifejezetten ellentétes folyamatok indultak be a Soproni Egyetemen. A kari vezetés sorozatosan ellenérdekeltségre utaló döntéseket hozott, kiüresedtek a „minőségi oktatás” és a „kari szinergiák” fogalmai, elindult a szakmailag hiteles oktatók felmondása, amely ijesztő kontraszelekcióhoz vezetett. Kiderült, hogy az egyetem több mint hatvan százalékot, közel négyszázezer forintot von el hallgatóként és félévenként az AMI művészeti képzéseinek normatív támogatásából, egy gazdaságilag reménytelen és fenntarthatatlan helyzetet eredményezve.

 Annak érdekében, hogy biztosítsa jövőjét, továbbá fenntartsa és fejlessze a minőségi oktatást, az AMI vezetősége a hazai művészeti, akadémiai és szakmai szervezetekhez fordult segítségért. Az Intézet 2014‐ben vázolta egy Kreatívipari Központ létrehozásának tervét. A kreatív ipar megerősítését szolgáló elképzelés a térség kreatív vállalkozásai, valamint a régió építész‐, műszaki‐ és az AMI művészeti képzései együttműködésével egy győri székhelyű kreatívipari központ megalapítását tűzi célul. A fejlesztés központi eleme a Design Factory, amelynek célja két‐ vagy hároméves inkubációs programok keretében működtethető kísérleti műhelyek kialakítása. Ezzel a régió nem csak bekapcsolódna a nemzetközi design vérkeringésbe, de együttműködést is generálna a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a kibővült Művészeti Kar, az Alkalmazott Művészeti Intézet és a kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások között.

A kezdeményezést kedvezően fogadták az oktatásért felelős illetékesek, így az Alkalmazott Művészeti Intézet elsődleges célja az, hogy a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) Művészeti Karával egyesülve olyan meghatározó képzéssé váljon régióban, amely egyezik mindkét intézmény jövőképével és amely új pályára állítja a nyugat‐magyarországi művészeti képzéseket, és rendezi a regionális kreatív ipar ügy.t is.

Az Alkalmazott Művészeti Intézet teljes körű szakmai támogatást élvez a hazai építészeti‐, design- és tervező grafikai közegben, az oktatók elkötelezettségének és szakmai meggyőződésüknek megfelelően pedig a viszontagságok ellenére biztos jövője van a magyar felsőfokú képzések között. 

Az Alkalmazott Művészeti Intézet várja leendő hallgatók jelentkezését a 2019‐es felvételi eljárás keretében Alap‐ és Mesterszakos képzéseire. Részleteket a következő linken találhatnak az érdeklődők: www.amisopron.hu/felveteli 

sajtóközlemény PDF

Alkalmazott Művészeti Intézet

Institute of Applied Arts 

H-9400 Sopron, Deák tér 32.