2018.05.25-én az AMI szokásos félévzáró eseményén bemutatkozott a SOMESHINE csapat, szó volt az elmúlt félév tervezési folyamatáról, nehézségeiről, és sikereiről.


A 2002-ben indult Solar Decathlon nemzetközi hallgatói verseny fő célkitűzése a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő, új építészeti megoldások népszerűsítése, valamint a zöld technológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A végeredmény a 2 éves időszak alatt megtervezett épület adott helyszínen való megépítése, ily módon a kutatott új technológiák, építészeti megoldások és az egyetem szellemi tevékenységeinek bemutatása.
 
A 2019-ben Szentendrén megrendezésre kerülő Solar Decathlon Europe versenyen a Soproni Egyetem és Miskolci Egyetem mellett különböző országokból és egyetemekből összeállt szerencsés 16 csapat vehet részt, akik a jövőben megépülő projekt-házukkal képviselve országukat, egyetemüket, bemutathatják tudásukat a kiírás szerinti tízpróba elvárásainak megfelelően.

A komplex tervezés szerves része a ’30- as évektől kezdődően megjelenő kocka-házak tanulmányozása, valamint az ezek energiahatékonyabbá, korszerűbbé tételére vonatkozó új technológiák kutatása.

A Soproni Egyetem és a Miskolci Egyetem együttműködésével jött létre a SOMEshineprojekt, ami a hazánkban nagy számban (kb 800.000 db) előforduló, ún. „Kádár–kocka” házak korszerűsítését tűzte ki célul, figyelembe véve a jelenlegi lakáspiaci problémákat, társadalmi igényeket. A főként vidéken elterjedt épületek eltérnek a korábban megszokott építési, lakhatási és terület-, illetve térhasználati szokásoktól. 

Felvetéseinkkel olyan példát szeretnénk mutatni a kocka-házak lakóinak, mellyel egy lehetséges átépítés során újraértelmezhetik nemcsak a ház energiahatékony működéséhez szükséges szerkezeteket, de a ház- és környezete kapcsolatát, különös figyelemmel a természeti erők, fizikai jelenségek hasznosítására.
 
A tervek szerint a 2019 nyarán megépülő projektházunk, illetve az ezen keresztül  bemutatott típusterveink egyfajta mintaként szolgálnak az ország bármely területén lévő kocka- házakban élő személyek számára.
Koncepciónk fontos részét képezi a Soproni Egyetemen jelenleg zajló, építészetben alkalmazható, innovatív kutatási eredmények használata.
 
További információért látogass el facebook oldalunkra: @SOMEshineproject

14
13
08
02

Alkalmazott Művészeti Intézet

Institute of Applied Arts 

H-9400 Sopron, Deák tér 32.